Information från styrelsens mars-möte del 2
Den 1:a april kommer inte längre Covid-19 att klassas som samhällsfarlig sjukdom, en härlig milstolpe som ger hopp om att pandemin tillslut kommer kunna läggas bakom oss!
Här kommer nu ett ganska långt informationsbrev som jag hoppas ska ge bra insyn i styrelsens arbete. Vissa delar kan säkert uppfattas lite fyrkantiga och trista. Styrelsens arbete innehåller en hel del formella arbetsuppgifter som även innebär att förmedla det egna ansvaret som bostadsrättshavare när man bor i bostadsrätt. Det är alltså viktigt att var och en av oss i Brf Nyboda10 läser stadgarna noga, ställ gärna frågor om något är krångligt att tolka. Det är genom alla boende som föreningen kan skapa förutsättningar för att kunna fungera väl.
Styrelsen har haft ett möte med valberedningen och de personer som kommer att läggas fram som förslag till ersättare för de ledamöter som står i tur att avgå. Det var ett mycket bra möte!
Resultatet av den OVK som genomfördes under februari är återrapporterad till styrelsen och Solna Stad. Alla lägenheter kunde inte mätas, men bedömningen är att de mätningar som är gjorda ger tillräckligt god information för att kunna bedöma resultatet. Resultatet är inte godkänt och åtgärder kommer att behöva vidtas. Den främsta åtgärden är att förse alla lägenheters fönster med spaltventiler. Detta för att förse lägenheterna med tilluft. Det kommer att ske inom ramen för fönsterprojektet. Franska bukten som utförde mätningarna noterade att många boende har blockerat de friskluftsintag (tallriksventiler) som funnits i varje kök utan att ersätta med spaltventiler, det är inte tillåtet. Det finns även flera lägenheter där köksfläkten kopplats till ventilationen. Det är inte heller tillåtet. Det försämrar luften i era grannars lägenheter och fläktens anslutning till frånluftsdon ska omedelbart kopplas bort. Istället ska fläkt med kolfilter som cirkulerar luften internt i lägenheten användas. I samband med uppföljande OVK kommer detta att kontrolleras och då kommer styrelsen även att säkerställa att vi kommer in i alla lägenheter. Det här kan låta fyrkantigt men godkänd OVK är ett lagkrav och det åligger styrelsen att lagkravet efterlevs.
Läckan i garaget har dessvärre förvärrats och vi gör nu saneringsåtgärder fram till grävningen som påbörjas den 19/4.
Förfrågningsunderlaget för fönster, fasad, tak, och takpelare är framtaget och kommer nu arr gå ut till ett antal leverantörer som ska räkna på arbetet och inkomma med offerter. Vi bedömer att vald entreprenör ska kunna påbörja genomförandet med fönsterbyte i höst. Vi återkommer med förslag på datum för informationsträff så fort vi fått in leverantörernas förslag på fönster.
Vi träffar nu ett par olika leverantörer som ska ta fram offerter på nytt passersystem med tagg. Det finns många olika lösningar på marknaden och därför vill vi ta flera alternativa offerter för att se vad som blir bäst för oss både kostnadsmässigt och lösningsmässigt.
Vi kommer att börja med installationerna på Ankdammsgatan där vi i dagsläget har störst problem med att obehöriga tar sig in, stjäl och förstör. Installation kan förhoppningsvis ske efter sommaren. Även denna bransch är drabbad av komponentbrist vilket innebär ovanligt långa ledtider.
Styrelsen vädjar till er som haft inbrott i era källarförråd att felanmäla detta till Driftia, de får nämligen inte åtgärda era dörrar om ni inte själva godkänner åtgärden och först tar bort era hänglås.
Kontorslokalen till vänster på entréplan på Nybodagatan 4 kommer bli ledig då hyresgästen flyttar ut. Vi har anlitat en lokalförmedlare som kommer att arbeta med att hitta en ny hyresgäst så fort som möjligt.
Vi skrev i tidigare brev att träden skulle beskäras i slutet av mars. Arboristen meddelar att han vill dela upp arbetet i två etapper för att anpassa åtgärderna efter vad de olika trädtyperna mår bäst av. Det betyder att lönnarna på Ankdammsgatan samt träden på baksidan beskärs under juli månad. Övriga träd vid Nybodagatan samt vid nedfarten till garaget hamlas under oktober månad. Dvs, det sker inga åtgärder nu i mars.
Vi har hittat ett protokoll från en besiktning av badrummen som gjordes 2012, i samband med ombildningen. Besiktningen bedömde att kvarvarande teknisk livslängd på tätskikten då var 10 år. Det betyder att ni som ännu inte renoverat era badrum behöver vara extra uppmärksamma då vattenskador kan komma att uppstå när tätskiktet överskridit sin tekniska livslängd. I samband med det vill styrelsen uppmana våra medlemmar att inte ta bort badkaret till den dag man även renoverar tätskiktet. Se även över ert ett försäkringsskydd så slipper ni obehagliga överraskningar.
Utöver ovan lägger styrelsen tillsammans med Driftia tid och kraft åt att åtgärda eftersatt underhåll samt felahjälpande åtgärder. Vi bedömer att det arbetet kommer att behöva fortgå under större delen av 2022 innan vi är i kapp med det mest kritiska underhållet. Som tidigare beskrivet är prioriteringsordningen: Myndighetskrav, fastighetens säkerhet och hållbarhet samt driftsäkerhet, sedan kontroll på alla lokalhyresavtal och därefter fastighetens energieffektivitet. När detta är på en tillfredsställande nivå kan åtgärder som handlar om trivsel, fräschör och långsiktiga finansieringsstrategier planeras in.
Ingela för styrelsen Nyboda10