Renovering i din lägenhet

1 januari 2023 gjordes en lagändring som innebär stramare regler för bostadsrättshavare som vill utföra renoveringar eller nybyggnation i sin lägenhet eller lokal.

Observera att denna information inte gäller för hyreslägenheter

Ombyggnad av lägenhet

För vissa ombyggnationer i en medlems lägenhet krävs godkännande av styrelsen. 

Bostadsrättslagen anger att bostadsrättshavaren inte, utan styrelsens tillstånd, i lägenheten får utföra åtgärd som innefattar:

  1. Ingrepp i en bärande konstruktion,

  2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,

  3. installation eller ändring av anordning för ventilation,

  4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller

  5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Om bostadsrättshavare utför en otillåten åtgärd kan det leda till att föreningen förverkar nyttjanderätten om rättelse ej vidtas efter uppmaning.

Här laddar du ner ansökan om tillstånd för ombyggnad av bostadsrätt. Ansökan skickas sedan in till Felanmälan | Driftia Förvaltning AB

Den tekniske förvaltaren på Driftia granskar din ansökan och begär in kompletteringar vid behov. Därefter meddelas du om ansökan godkänts och du kan påbörja din renovering.

För information om ombyggnation hittar du här:  Ombyggnation En bostadsrättshavare som är osäker på om den åtgärd som önskas vidta kräver tillstånd ska alltid kontakta HSB för besked.

Entreprenörer ska ha tillämpliga behörigheter och certifikat för tex El, VVS och plattsättning. 

Innan en renovering ska man också informera sina grannar om det kommande arbetet och skriva under med namn, telefon- och lägenhetsnummer. Den som renoverar ansvarar för att hissen skyddas.

Fastighetsskötaren ska kontaktas i god tid (minst 3 dagar) innan eventuella avstängningar av vatten eller el behöver göras. Dessutom behöver avstängningen aviseras i trapphuset (tänk på att alla inte åker hiss).

Information om hur du kontaktar Fastighetsskötaren hittar du här.

Fastighetsskötaren är på plats 2 dagar i veckan och avstängningar bör anpassas till dessa dagar, normalt tisdagar och torsdagar. Under semestertider kallas vikarier in vilket medför längre svarstider när det gäller hjälp.
 

Övriga regler när du renoverar enligt nedan,

du hittar ytterligare information på Solna Stads hemsida.


Byggavfall och andra grovsopor vid pågående renovering

Grovsopor och byggavfall ska fraktas bort minst 1 ggr/vecka.
Om sopor blir stående kommer föreningen att frakta bort dessa på medlemmens bekostnad.

I första hand ska grovsopor ställas mot gatan till då det medför en brandrisk om dessa står nära husväggarna. Det är inte tillåtet att ställa sopor på gräsytorna.

Störning

Störande arbeten är tillåtna Måndag-Fredag kl. 08.00-21.00 och Lördag-Söndag kl. 10.00-21.00.

Skada i annan lägenhet vid renovering

Ta kontakt med den granne som orsakat skadan och anmäl skadan till ditt försäkringsbolag. Samma rutiner gäller vid renoveringar, ombyggnader och liknande som BRF Nyboda 10 beställt. Anmäl till styrelsen genom att lägga ett ärende i Simplekos portal och ta kontakt med den entreprenör som arbetar i huset.

Flytt av ickebärande väggar

Ickebärande väggar får du ta ner eller flytta. Det är dock inte tillåtet att påverka ventilationen. Gör du en förändring som påverkar ventilationen så den lagstadgade obligatoriska ventilationskontrollen inte godkäns blir du skyldig att återställa. 

Uppgradera till trefas

Det finns trefas i de stora elstammarna i trapphusen i Nybodagatan 2 och 4 samt Ankdammsgatan 28 och 30.  Det är bostadsrättshavaren som ansvarar för installation i lägenheten, föreningen handhar enbart el fram till anslutningspunkt, normalt i trapphuset där elmätaren för din lägenhet sitter.

Vid byte till säkerhetsdörr

Tänk på att beställa en dörr i en färg och form som smälter in i trapphuset. Leverantören hjälper dig att välja rätt. 

Asbest

I vår fastighet har vi funnit asbest i kakelfogen i de kök där kaklet aldrig bytts ut samt under limmade mattor (s.k. svartlim)